gymnasium

Op het gymnasium​ worden de breed geïnteresseerde vwo-leerlingen uitgedaagd. Door minder lessen bij een aantal andere vakken te volgen, wordt er tijd vrij gemaakt voor het gymnasium. Zo kunnen deze leerlingen versnellen, verbreden en verdiepen. Het is dus een plus-opleiding.

Op het Dendron College begin je in de vwo-brugklas waarin je kunt wennen aan de middelbare school en leer je hoe je moet leren.

Na voorlichting over het gymnasium van je mentor kun je in het 3e trimester van de brugklas kiezen voor het project “Grieks en Latijn” tijdens de uren van het ontdekatelier. Zo kun je alvast proeven wat het gymnasium inhoudt.

Kies je vervolgens voor het gymnasium? Dan ga je in het 2e en 3e leerjaar de vakken Grieks en Latijn volgen. Daarna is er opnieuw een keuzemoment. Als je in de bovenbouw de vakken Grieks en/of Latijn houdt, krijg je een gymnasiumdiploma in plaats van een atheneum diploma.

3 (2)

Waarom Grieks en Latijn?
Het gymnasium is nog steeds een gewaardeerde opleiding die aangeeft dat je wat extra’s kunt. Je begint in de onderbouw met de basis van iedere taal: woorden en grammatica leren. Omdat Grieks en Latijn oude talen zijn – ze worden niet meer gesproken – concentreer je je op het vertalen van eenvoudige Griekse en Latijnse teksten. In de bovenbouw stap je over op het vertalen van originele teksten die 2000 jaar geleden geschreven zijn. Zo komt het verleden een stuk dichterbij!

Behalve de talen leer je veel over de cultuur van de Grieken en Romeinen: hun godenwereld, bouwkunst, verhalengoed, dagelijks leven etc. Je leert ook buiten school door diverse excursies, theaterbezoek en natuurlijk een reis naar Rome.

2 (2)

Via het bestuderen van de klassieke talen krijg je meer taalinzicht en talenkennis. Je leert preciezer lezen en schrijven. Verder leer je problemen strategisch aan te pakken en op te lossen. En natuurlijk ervaar je dat de invloed van de oudheid nog steeds goed zichtbaar is in de wereld om ons heen, zoals in verhalen en literatuur, maar ook in het Nederlandse recht, het ziekenhuis, de architectuur en wetenschap.

Meer informatie?
Neem dan contact op met een van onze docenten klassieke talen: Saskia BoutenBeate Kuiper of Mischa Veldman.