Bring Your Own Device-onderwijs

BYOD staat voor Bring Your Own Device. De leerlingen nemen hun eigen laptop mee naar school.

Wat is een device? Bij ons BYOD-onderwijs bedoelen we met een device een laptop. Hieronder wordt toegelicht aan welke specificaties deze laptop moet voldoen.

Waarom BYOD-onderwijs? ICT-vaardigheden en digitaal werken zijn in onze maatschappij niet meer weg te denken. Ook in het onderwijs van het Dendron College worden deze competenties van de leerlingen verwacht. Doordat wij de leerlingen hiermee vroeg laten kennismaken, zullen onze leerlingen straks in het vervolgonderwijs digitaal goed onderlegd zijn om daar succesvol in te kunnen stromen.

Wat is blended learning? Het Dendron College blijft tijdens de lessen grotendeels gewoon boeken gebruiken en gebruikt de ICT-middelen als ondersteuning en niet in plaats van boeken. De combinatie van traditionele boeken en digitale lesstof noemen we blended learning.

Wat zijn de voordelen? Door de invoering van BYOD hebben de leerlingen altijd en overal de beschikking over (aanvullend) digitaal leermateriaal en kunnen zij allerlei bronnen op internet snel vinden. De lesstof wordt op deze wijze uitgebreid met visuele (animaties, filmclips) en auditieve onderdelen. Docenten kunnen leerlingen meer op maat bedienen. Niet iedereen hoeft alles tegelijk in hetzelfde tempo te doen. Deze extra mogelijkheden in combinatie met boeken zorgt voor veel variatie en dat vinden leerlingen en docenten prettig.

Technische specificaties

Wifi: Om te kunnen garanderen dat ons netwerk stabiel blijft, is een wifi-kaart nodig die minimaal de 802.11n-standaard (Wifi 4) ondersteunt. De snellere standaarden 802.11ac (Wifi 5) en 802.11ax (Wifi 6) mogen natuurlijk ook. 
Accuduur: We verwachten dat het device een accuduur heeft van ongeveer 8 uur. 
Schermgrootte: De schermgrootte is minimaal 9.7 inch (24.6 cm) en maximaal 14 inch (35.56 cm). 
Toetsenbord: Een toetsenbord is nodig om goed te kunnen werken met het device. 
Gewicht: Omdat leerlingen het elke dag meenemen naar school, is het fijn als het device niet te zwaar is. Hoe kleiner het schermformaat, hoe lichter het apparaat. 
Beschermhoes: Een hoes zorgt voor extra bescherming tijdens het transport en in de lessen. 

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties.

Ondanks dat Chromebooks voldoen aan bovenstaande criteria, ontmoedigen we deze keuze. In de afgelopen jaren bleek namelijk dat het voor leerlingen lastiger is om met Microsoft 365 te werken op een Chromebook, dan op een laptop.

Software 

Welke software? In principe is het niet de bedoeling dat leerlingen software aanschaffen om daarmee aan de slag te gaan in de les. Alle hulpmiddelen die ingezet worden met behulp van de laptop staan in de cloud. Dit houdt in dat ze benaderbaar zijn op ieder device dat verbonden is met het internet en dat beschikt over een browser. Een browser is het programma waarmee je op het internet kunt surfen, zoals Google Chrome of Safari.

Office 365 Op school wordt veel gewerkt met het online Office 365. Office 365 voor onderwijs is een verzameling services waarmee je kunt samenwerken en je schoolopdrachten kunt delen. Het is gratis beschikbaar voor alle leerlingen van het Dendron College. Office 365 bestaat uit e-mail en agenda (Outlook), Office Online (Word, PowerPoint, Excel en OneNote) en onbeperkte opslag in OneDrive. Het is belangrijk dat het device goed kan samenwerken met Office 365.

Aanschaf en veiligheid

Is er een helpdesk op school? De ICT-helpdesk op school is beschikbaar in het junior college in de grote pauze en op de tijdstippen die op het rooster staan (het rooster hangt aan de raam). Daar kunnen alle leerlingen terecht met vragen over hun device. Er worden geen devices gerepareerd op school. Mocht er een device stuk zijn, dan ontvangt de leerling een leendevice van school voor een maximum van veertien dagen.

Zijn er afspraken over de veiligheid? Om ervoor te zorgen dat elke leerling veilig en goed kan omgaan met zijn laptop, wordt er tijdens de lessen aandacht besteed aan het gebruik van de devices door leerlingen. Ook zal dan het BYOD-protocol worden toegelicht. Daarin staat een overzicht van afspraken omtrent BYOD-onderwijs.

Hoe kan ik een device aanschaffen? Op woensdag 29 mei was er om 19.00 uur een informatieavond op het Dendron College. Hier gaven we uitleg over het bestellen van een laptop bij The Rent Company. Hier is de presentatie en de bestelinformatie terug te lezen.

Telefoon Thuis Of In De Kluis (33)