14-12-2023 donderdag 14 december 2023

Vanaf 1 januari 2024 is er een nieuwe wettelijke maatregel van kracht, die inhoudt dat leerlingen in de klas hun telefoon niet meer mogen gebruiken. De reden daarvoor is dat leerlingen teveel worden afgeleid van de les door hun telefoon. Elke school moet deze maatregel verder uitwerken.

Op het Dendron College werken we deze maatregel als volgt uit:

Alle leerlingen zetten hun telefoon uit als ze het lokaal binnenkomen en doen hun telefoon in de telefoonzak.
Ze kunnen ook hun telefoon in hun kluisje laten, als ze dat liever doen. Als ze hun telefoon toch bij zich houden in de les moeten ze zich de volgende dag een half uur voor aanvang van hun eerste les melden – net als bij ‘te laat komen’. Leerlingen die hun telefoon nodig hebben vanwege medische redenen, mogen hun telefoon bij zich houden. Leerlingen voor wie dit geldt krijgen een kaart daarvoor.

Dit betekent dat leerlingen hun telefoon buiten de les wel kunnen gebruiken.

Hieronder ga ik in op vragen die jullie mogelijk hebben:

  • Is de vliegtuigstand ook voldoende?

Dat is niet voldoende. De telefoons moeten echt uit. Want anders kunnen telefoons alsnog foto’s, films en andere opnames maken of signalen doorgeven aan andere devices (laptop/smartwatch). Dit ondanks het feit dat leerlingen b.v. zullen vinden dat het voortdurend opstarten van hun telefoon tijd en batterijduur kost.

  • Mogen telefoons helemaal niet gebruikt worden door leerlingen in de les?

Telefoons mogen gebruikt worden, maar uitsluitend voor educatieve doeleinden. Een Kahoot of dergelijke mag dus. Maar het is beter als de leerlingen daarvoor hun laptop gebruiken (als ze die hebben).

  • Zijn er voldoende telefoonzakken?

Er zijn voldoende nieuwe telefoonzakken besteld.

  • Andere scholen verbieden de telefoons toch helemaal?

Dat klopt. We hebben voor onze invulling gekozen, omdat we deze voor nu het best passend vinden voor het Dendron College. In het voorjaar gaan we evalueren. Ook gaan we informeren bij andere scholen naar hun ervaringen.

  • Gaan we ook smartwatches verbieden?

Dat doen we voorlopig niet. De meeste smartwatches werken niet als de telefoon uitstaat. Welke overlast smartwatches veroorzaken zullen we meenemen in de evaluatie.

We hopen en verwachten dat deze maatregel de leerlingen zal helpen om zich beter te concentreren in de les, zodat ze zich de lesstof beter eigen kunnen maken. In het voorjaar gaan we evalueren hoe het loopt en of het voldoende werkt. We nemen dan een besluit voor het volgende schooljaar. Bij die evaluatie nemen we uiteraard ook de ervaringen van andere scholen mee.

En dan wens ik u alvast hele mooie feestdagen!

Met vriendelijke groet,

Zwanetta Por
Rector

Maandag 8 Januari Een Poster Ontwerpen Op A3 Formaat Om Op Een Ludieke Wijze Het Telefoonverbod Onder De Aandacht Te Brengen.