Zinnige Zaken

7 oktober 2021

Op dit moment zijn onze HA5 en VW6 leerlingen met MAW bezig met het project Zinnige Zaken op het gemeentehuis. Zij houden zich een dag lang op het gemeentehuis bezig met lokale politiek. Dit project is een initiatief van de gemeenteraad Horst aan de Maas in samenwerking met conceptbureau Witgoed en Van Bontewas en het Dendron College.

In het kader van het project gaan leerlingen die dag samen met raadsleden en oud-raadsleden op zoek naar gemeentelijke kwesties die jongeren belangrijk vinden. De meest ‘zinnige zaak’ belandt uiteindelijk  daadwerkelijk op de politieke agenda.

Het doel van het project Zinnige Zaken is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. De deelnemers worden verdeeld over een aantal werkgroepen en krijgen hulp van oud- en huidige raadsleden. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis gaan de leerlingen onder begeleiding op zoek naar concrete onderwerpen en politieke thema`s die ze zelf belangrijk vinden. Uiteindelijk wordt deze zoektocht vertaald in een Zinnige Zaak die ze als concreet project presenteren en inbrengen.

Om 16.00 uur bespreken de leerlingen in een jongerenraadsvergadering alle Zinnige Zaken. De Zinnige Zaak die met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen, komt  op de politieke agenda en wordt door de gemeenteraad behandeld. De jongerenraadsvergadering is live te volgen via de website van de gemeente www.horstaandemaas.nl.

Kijk hier voor een korte sfeerimpressie


Presentatie van een van de groepjes (over de zichtbaarheid en uitbreiding van de watertappunten)


Opening jongerenraadsvergadering door de burgemeester


Start brainstormsessie in groepjes over hun zinnige zaak


Fanatiek overleg tijdens een korte schorsing van de jongerenraadsvergadering tussen de groepsleden van uiteindelijk het winnende voorstel: meer verkeersveiligheid voor fietsers.


Andere groepjes worden fel aan de tand gevoeld tijdens het debat over hun voorstel

< Terug naar nieuwsoverzicht