Zorg en Welzijn

Werk je graag met mensen? Dan zit je goed bij Zorg & Welzijn. Binnen Zorg & Welzijn werk je binnen 4 verplichte profielen.

Profiel 1: Mens en activiteit

Je leert in dit profiel om activiteiten te organiseren voor allerlei verschillende mensen: wat vinden mensen leuk en waar hebben ze behoefte aan. Daarna leer je om activiteiten te kiezen die passen bij een bepaalde groep. Door zelf ook echt een aantal activiteiten te organiseren leer je nog veel meer: informatie zoeken, het regelen, dingen voordoen en uitleggen en hoe je deelnemers stimuleert om mee te doen.

Dit profiel is heel interessant als je wilt werken met kinderen, gehandicapten of iets wilt gaan doen met sport en bewegen. Maar ook als je wilt leren organiseren zit je hier goed! 

Profiel 2: Mens en gezondheid

In dit profiel leer je hoe je anderen kunt helpen om gezond te leven. Je leert hoe je anderen een advies kunt geven bijvoorbeeld over hygiëne, bewegen en eten. Je bedenkt gezonde maaltijden die je ook klaarmaakt en opdient. Je leert werken met de apparaten in de keuken. Je leert niet alleen wat goed is voor het lichaam; je leert ook over sociale en psychische gezondheid.

Dit profiel is een goede start voor als je later in de horeca of met mensen wilt werken.

Profiel 3: Mens en zorg

In dit profiel leer je om mensen te verzorgen. Dit kunnen ouderen, gehandicapten, pubers, maar ook jonge kinderen zijn. Je leert anderen te ondersteunen bij de persoonlijke verzorging. Je helpt bijvoorbeeld bij aan- en uitkleden en het verzorgen van het lichaam. Je leert om de cliënten te ondersteunen bij het bewegen en verplaatsen. Bijvoorbeeld het verplaatsen van bed naar rolstoel. 

Je leert eenvoudige EHBO-technieken zodat jij kunt helpen als er een ongeluk(je) is gebeurd. Daarnaast leer je ook de meest voorkomende ziekten te beschrijven. Je leert om deze ziekten te herkennen en hoe ze te behandelen zijn.

Profiel 4: Mens en omgeving

In dit profiel leer je alles over een schone en veilige leefplek of werkplek. Je leert werken met schoonmaakapparaten en schoonmaakmiddelen. Ook leer je de was verzorgen met alles wat daarbij hoort zoals werken met de wasmachine, droger, wasmiddelen en strijkijzer.

In dit profiel leer je ook van alles wat te maken heeft met gebouwen. Je leert om een gebouw goed in te richten en om aanpassingen en hulpmiddelen te regelen voor mensen met een handicap. In deze gebouwen, zoals een verzorgingshuis is vaak ook een balie. Je leert om mensen te ontvangen, de telefoon bedienen, een zakelijk gesprek voeren en daarvan een goed verslag te schrijven. Verder leer je hoe je netjes overkomt op anderen.

Bekijk hier een van de praktijkopdrachten van onze leerlingen (PDF)

Keuzedelen


Daarnaast kun je ook een aantal onderdelen volgen waar jouw interesses liggen! Wat dacht je van het werken in de uiterlijke verzorging, bij een brede school of in een sportcentrum? Je mag 4 keuzedelen volgen.

Levensecht leren

Jij leert graag in de praktijk? Dat komt goed uit! Elk leerjaar wordt er stage gelopen. Daarnaast hebben we contacten met Dichterbij en een aantal basisscholen waar je om toerbeurt een dagdeel mee gaat helpen. We hebben ook gastlessen en soms komen er zelfs gasten naar ons toe in de klas