27-3-2023

Na ons bezoek aan Chartres van 14 t/m 20 januari kwamen de Fransen op zaterdagmiddag 11 maart naar Horst. Alle leerlingen stonden met hun ouders vol enthousiasme te wachten op het weerzien met hun partner-leerlingen. Na de nodige begroetingen en handen schudden, werden snel de koffers uitgeladen en vertrokken de Franse leerlingen naar hun gastgezinnen. Die avond spraken veel leerlingen af om de Fransen kennis te laten maken met het Nederlandse “Keet-feesten”! Op zondag hadden sommige leerlingen samen een programma bedacht, maar familiebezoekjes, Taurus en Burgers Zoo waren ook activiteiten die voorbijkwamen.

Maandag
Na een welkomstwoordje door Zwanetta werd er eerst genoten van een ontbijt dat leerlingen zelf hadden meegenomen. Daarna mochten ze de school in om een rondleiding te geven. Toch een heel verschil met die Franse school, vonden ook de Franse leerlingen. Na de pauze stond er sporten en een bezoek aan de molen in Meterik op het programma. Vanwege de beperkte ruimte in de molen werd de groep opgedeeld: eerst sporten en dan met de fiets (wind in) naar de molen of andersom. Na de rondleiding in de molen stond er een welverdiende pannenkoek klaar. Op school werden er nog klompjes geschilderd als aandenken aan deze uitwisseling.

Dinsdag
We brachten een bezoek aan Den Bosch met een indrukwekkende beklimming van de toren van de Sint Jan. Toen we met onze hoofden onder de grote klokken stonden, hoopte iedereen dat die maar niet net op dat moment zouden gaan luiden. Natuurlijk was er ook voldoende vrije tijd om Den Bosch te verkennen en voor we weer de trein in stapten, werden er bij DE Bosche Bollenbakker van Den Bosch natuurlijk eerst nog een hoop lekkernijen ingeslagen: Boule du neige au chocolat, zoals ze door de Franse docent werden vertaald.

Woensdag
Vandaag gingen we met 41 leerlingen vlaai bakken bij bakker Gerards in Horst. Het resultaat mocht er zijn. Aan het einde van de dag kon iedereen zijn zelfgebakken vlaai ophalen. Terwijl de vlaaien gebakken werden, vertrokken we met de trein naar Venlo. Een stagiaire bij het vak Engels had een CRAZY-88 spel gemaakt met allerlei leuke, ludieke, vreemde, rare en gekke opdrachten.

Donderdag
Op naar Amsterdam! We begonnen met een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Daarna brachten we een bezoek van het Rijksmuseum en natuurlijk hadden we ook wat vrije tijd om de stad te ontdekken. 

Vrijdag
Om 9.45 uur arriveerde de bus om de Fransen weer naar Chartres terug te brengen. Na een afscheid van ongeveer drie kwartier met veel handen schudden, knuffels geven en weer in en uit de bus stappen, vertrok de Franse groep. Au revoir!

Het was een hele ervaring. Eerst een week in een Frans onbekend gezin verblijven en nu weer een week een onbekende (voor ouders in elk geval) leerling in huis te hebben. Natuurlijk waren er her en der dingetjes die beter hadden gekund, maar al met al kijken wij als begeleiders terug op twee hele geslaagde weken!

Yvo Willems, Anja Noijen en Theo Bronswijk

1
2 (1)