31-1-2023

Afgelopen week vond de 18de editie van het Limburgs Jeugdparlement plaats. Een debatwedstrijd waarbij verschillende scholen het Europese Parlement nabootsen. Het Dendron College vertegenwoordigde deze editie de delegatie Roemenië en leverde tevens twee gedelegeerden voor het mix-team van Italië. Vier andere Limburgse scholen (Valuas, Groenewald, Stella Maris en Blariacum) namen deel in de rol van respectievelijk Polen, Ierland, Frankrijk en Duitsland.

Op woensdag 25 januari vertrok iedereen naar Kasteel De Berckt in Baarlo om daar twee dagen te discussiëren over onderwerpen zoals de rol van de Europese Unie in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, de toekomst van Artificial Intelligence (AI) in Europa en de Europese Green deal. Elke leerling nam deel aan één commissie en dacht in de rol van hun land na over dit vraagstuk. Onder leiding van een voorzitter probeerden ze gezamenlijk een oplossing voor het probleem te bedenken. Dit ging niet zonder slag of stoot en leidde tot leuke en soms verhitte discussies tussen de leerlingen, die elk het belang van hun land zo goed mogelijk probeerden te behartigen. Donderdagmiddag werden de uiteindelijke wetsvoorstellen (resoluties) opgesteld waarin de landen het (hopelijk) met elkaar eens waren. Op de laatste dag werden deze resoluties door de commissies aan het voltallige 'europarlement' gepresenteerd in de raadszaal van het stadhuis in Venlo, waarna over deze voorstellen een plenair debat plaats vond en de resoluties werden aangenomen of afgewezen.

Voor leerlingen was het een ontzettend leerzaam proces, waarbij ze hebben gediscussieerd, gedebatteerd en speeches hebben geschreven. Het waren drie ontzettend intensieve dagen waarin bondjes zijn gesmeed en weinig slaapuren zijn gehaald, maar bovenal drie dagen vol plezier, gezelligheid en nieuwe vriendschappen. De leerlingen van het Dendron College hebben het ontzettend goed gedaan, maar het team van Duitsland (het Blariacum) ging er vandoor met de winst!

2
4
3
5