Dendron draagt bij aan het maatschappelijk bewustzijn van haar leerlingen

14 oktober 2021

Vanaf dit schooljaar geven de leerlingen van het Dendron College invulling aan ‘uren burgerschap’. Dit is ter bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie.

 

Nieuwe wet in werking per 1 augustus
Met ingang van 1 augustus 2021 treedt een nieuwe wet in werking die scholen verplicht aandacht te schenken aan ‘actief burgerschap en sociale integratie’. Het bevorderen van verbinding met en participatie in de samenleving vindt de overheid van groot maatschappelijk belang. In Nederland is dat met respect voor elkaar, voor de democratie en de rechtstaat en voor de vrijheden die iedereen heeft.

Actief burgerschap kun je leren
Jongeren kennen die waarden niet vanzelf, scholen hebben hierin een belangrijke taak. In verschillende lessen wordt hierin onderwezen, maar burgerschap is ook iets wat je ‘doet’. Het Dendron wil als het gaat om participatie bijdragen aan het maatschappelijk bewustzijn van haar leerlingen. In dat kader moeten leerlingen met ingang van schooljaar 2021-2022 verplicht 25 uren invullen.

Leren van vrijwilligerswerk
Er zijn verschillende manieren waarop invulling gegeven kan worden aan deze uren. Er zijn activiteiten op het Dendron die verband houden met burgerschap. Maar denk ook aan vrijwilligerswerk; verenigingen, stichtingen en instanties kunnen “extra handjes” binnenhalen voor diverse opdrachten of klusjes. Zo maken leerlingen bovendien kennis met verschillende activiteiten, waardoor er wellicht samenwerkingen voor de langere termijn ontstaan.

Informatiemarkt voor verenigingen en stichtingen op 2 november
Op 2 november vindt er van 14.00 uur tot 16.00 uur een informatiemarkt plaats op het Dendron College. Tijdens deze markt kunnen verenigingen, stichtingen en instanties hun aanbod presenteren aan de leerlingen van het Dendron College.

Interesse? Schrijf je in!
Wil je als vereniging jezelf en je aanbod presenteren aan de leerlingen van het Dendron College? Schrijf je dan in voor de informatiemarkt via het inschrijfformulier. Kun je als vereniging of stichting niet aanwezig zijn maar wil je wel je activiteiten delen met de leerlingen? Geef dan je aanbod door via deze link.

Voor meer vragen kunt u contact opnemen met de coördinator voor burgerschap, Mevr. Anja Noijen, via a.noijen@stichtinglvo.nl.

Meer informatie over Uren Burgerschap

< Terug naar nieuwsoverzicht