Satelliet van Dendron-leerlingen gaat de lucht in

5 maart 2020

Zes leerlingen uit klas 5-vwo hebben een satelliet gebouwd die binnenkort een kilometer de lucht in wordt geschoten. Zij horen bij de tien beste inzenders van de competitie.

De leerlingen doen me aan een competitie georganiseerd door ESERO, een Europees ruimtevaartonderwijsinstituut. Voor deze competitie moesten zij, samen met 30 andere groepen, een satelliet maken ter grote van een colablikje, vandaar de naam ‘CanSat’. De tien beste uitvoeringen worden met een echte raket wel 1 km de lucht in geschoten. De leerlingen van het Dendron horen bij deze top-10. 

Satelliet met een missie

“Je schiet een satelliet natuurlijk niet zomaar de lucht in, hij moet ook een bepaald doel hebben”, vertellen de leerlingen. “Onze missie is het meten en lokaliseren van bepaalde giftige gassen, zoals CO, Ammonia of deeltjes zoals fijnstof. Wij willen concentraties van deze stoffen in de lucht op verschillende plekken en hoogtes meten, om zo nauwkeurig te kunnen bepalen waar de stoffen zich bevinden en eventuele maatregelen kunnen adviseren tegen vervuiling.”

Omhoog en omlaag

Voordat een satelliet de lucht in wordt geschoten, moet er over van alles nagedacht worden. Hij kan dan wel 1 km omhoog gaan, maar hoe komt hij weer omlaag? En hoe komt de gemeten data veilig aan de grond? De leerlingen moesten daar ook over nadenken en ontwierpen een parachute. Daarvoor moesten ze deze tot op de millimeter nauwkeurig ontwerpen om ervoor te zorgen dat de CanSat niet te langzaam, maar ook niet te snel zou landen. Ook moest het chassis stevig genoeg zijn om de landing aan te kunnen. Daarvoor is een 3D-ontwerp gemaakt en geprint met de 3D-printer van de school.

Testen en lancering

Het idee is er, het ontwerp ook. Maar nu nog de satelliet programmeren. Ook dat is onderdeel van de opdracht. De metingen moeten ook naar de grond gestuurd worden via zelfontworpen antennes. Na drie maanden plannen, bouwen en programmeren is de CanSat onlangs getest vanaf 100 meter hoogte. Die test is geslaagd en de kleine satelliet wist veilig de grond te halen, tot grote vreugde van leerlingen én de docent. Op 20 maart is de grote lancering van de 10 winnende inzenders. 

Meer weten? Hun project is te volgen op Instagram via @dencanteam. Meer over het project is te lezen via http://www.ruimtevaartindeklas.nl/nieuws/421.

< Terug naar nieuwsoverzicht