debatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis'

2 maart 2018

Goed voorbereid, vol enthousiasme, maar toch ook een tikkeltje nerveus vertrok het debatteam van onze school donderdag 1 maart naar het Gouvernementsgebouw in Maastricht voor de provinciale voorrondes van de debatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis', de grootste debatwedstrijd van Nederland waar zo'n 200 scholen aan deelnemen. 

De wedstrijd bestond uit verschillende rondes waarbij telkens verschillende debatonderdelen aan bod kwamen, zoals het vaste rollen debat, een 1-op-1 debat en een 360-graden debat. Gedurende de dag werd er gedebatteerd over diverse actuele thema's zoals het verkiezen van een commissaris van de Koning, over de Wet voltooid leven en over het inleveren van privacy ten gunste van een veiliger samenleving. Met humor, flink wat armgebaren, pakkende quotes en af en toe venijnige blikken naar de tegenstander streden dertien Limburgse scholen om een plaats in het landelijke finaletraject.

Het BC Broekhin uit Roermond was uiteindelijk de winnaar. Maar ook het Dendron-team wist een mooie prijs in de wacht te slepen bij de zogenaamde V-Rede, een speechwedstrijd waarin leerlingen in maximaal 150 seconden de kans kregen hun visie op de toekomst te geven. Met persoonlijke voorbeelden, veel overtuigingskracht en een appèl op de luisteraar, confronteert Gohar Pogosian (vwo-6) de deelnemers met het bestaan van discriminatie. Gecombineerd met haar meeslepende vertelstijl, overtuigt ze de jury van het belang van gelijke kansen en wordt ze uitgeroepen tot terechte winnaar van dit wedstrijdonderdeel! 

< Terug naar nieuwsoverzicht