Leerlingen zusammen ins Geschäft met Duits Berufskolleg

20 februari 2018

Leerlingen van het International Business College (IBC) van havo 4  en 5  bezoeken dinsdag 20  februari ondernemende collega-scholieren in het Duitse Geldern voor een uitwisseling van taal, cultuur en vooral ook bedrijfsconcepten. Bij het International Business College volgen leerlingen verplicht het vak Duits. Het internationale karakter van IBC krijgt nu  voor het eerst gestalte in de vorm van een uitwisseling in de euregio.

IBC betekent voor leerlingen vooral leren door doen! Je loopt stage bij bedrijven, je hebt veel contact met allerlei gevestigde en jonge ondernemers én je richt samen met een aantal klasgenoten een bedrijf op. Niet fictief, maar echt! Met een ondernemingsplan, een heuse aandeelhoudersvergadering en een bankrekening. Genoeg om over te praten dus, met de jonge Duitse ondernemers. Contact met buurland Duitsland lijkt voor internationale betrekkingen van jongeren een voor de hand liggende optie, maar dat is het niet. Hoewel het Berufskolleg net 35 km verderop ligt, en de internationale ervaringen dus voor het oprapen liggen, wordt er in de grensstreek nog weinig gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die er zijn om leerlingen wederzijds met elkaar in contact te brengen. Jongeren zijn heel erg gericht op Engels als voertaal, en bij internationalisering denken we al gauw aan ver weg. Na de nodige voorbereidingen is het nu zover, “IBC geht international”. Leerlingen wonen in groepjes lessen bij, ze presenteren hun ondernemingen aan elkaar en ze stellen elkaar kritische vragen of geven tips over hoe je de Duitse of Nederlandse klanten zou kunnen bereiken met jouw bedrijf.

Ondernemende leerlingen in Horst

Het IBC van Dendron heeft drie bedrijven van scholieren op havo 5 voorgebracht en twee bedrijven in oprichting op havo 4.  Bij Escape Tour kan de consument straks een Escapetour boeken, waarbij je via een app per fiets de bezienswaardigheden van Horst verkent en door het oplossen van vragen steeds een volgend stukje van de route krijgt, al dan niet met een hapje of drankje onderweg. Generation Connect richt zich op het verbinden van jongeren met ouderen door middel van het geven van iPadcursussen en andere activiteiten voor senioren.  De IBC’ers hebben al  vaak een bedrijfspitch gedaan in het Nederlands of in het Engels. Door de uitwisseling met het Berufskolleg ligt er voor de leerlingen nu de uitdaging om alles in de Duitse taal over te brengen.  Over een maand zullen de leerlingen van het Berufskolleg een tegenbezoek brengen aan het Dendron College. Dan zullen de Duitse leerlingen en hun docenten nader kennis maken met EscapeTour, Generation Connect en het IBC-concept van het Dendron College.

< Terug naar nieuwsoverzicht