Uitwisseling met Duitse studenten

15 november 2018

Op 8 oktober kwamen er 32 Duitse studenten naar Horst voor een uitwisseling van leerlingen van 3 havo. Ze bleven 5 dagen. Het doel van deze uitwisseling was dat alle leerlingen bezig waren met de Engelse taal, nieuwe dingen over zichzelf en anderen zouden ontdekken en dat de leerlingen dingen leerden over Horst aan de Maas en omstreken.

Uitwisseling Duitsland Essen Borbeck/Mulheim a.d. Ruhr – Nederland

Wat hebben we gedaan?

Op maandag arriveerden de Duitse leerlingen en vier Duitse collega’s om 10.30 uur op school. Er was een welkom van teamleider Vicky Thijssen en we hebben samen een brunch gehad. Daarna volgde een tweedelig programma, waarbij 1 groep ging sporten en de andere groep nam deel aan kennismakingsspellen. Na een uur werd er gewisseld. Rond 16.15 uur werden de Nederlandse leerlingen samen met hun uitwisselingspartner opgehaald door de ouders. Op dinsdag hebben we een bezoek gebracht aan de Duitse begraafplaats in IJsselstein. De tour was in het Engels en maakte indruk op alle leerlingen en collega’s. Na de lunch zijn we gaan zwemmen in Meerdal en de avond hebben de gasten doorgebracht bij de gastfamilies. Woensdag was de dag dat we naar Den Bosch zijn geweest. Daar hebben ze een rondleiding gekregen in de Sint-Jan toren. Verder hebben we een boottocht gemaakt op de Binnendieze, waarbij we informatie kregen over de geschiedenis van de Binnendieze en het belang ervan voor Den Bosch. Tussendoor en na afloop van de rondleidingen, hadden de leerlingen en hun gasten ook nog voldoende vrije tijd om te winkelen, Mcdonalds te bezoeken enzovoort. Donderdag hebben de leerlingen drie bedrijven in Horst en omstreken bezocht. Zo was er een rondleiding bij de molen in Meterik, bij rozenkwekerij Van der Hulst eveneens in Metrik, varkensbedrijf Vlemmix en glastuinbouwbedrijf Bouten. Het idee was om ze eens een inkijk te geven in bedrijven in Horst en omgeving. Wat hebben wij hier allemaal te bieden? En hoe verloopt zo’n productie/proces in deze bedrijven? ‘s Avonds hadden we een gezamenlijke afsluiting bij De Riet. Hier waren meerdere activiteiten voor de leerlingen waaronder bowlen, voetballen en trampoline springen. Het was super om te zien hoe onderlinge contacten van Nederlands en Duitse leerlingen waren. Tijdens deze week zagen we ook vriendschappen ontstaan en dat is mooi om te zien. Vrijdag hebben we samen Limburgse vlaai gegeten en hebben we deze week geëvalueerd. Leerlingen gaven aan dat het een geweldige week was geweest. Ze hadden veel geleerd over zichzelf en hun partners, de Engelse taal en de activiteiten die we hadden gedaan. Er waren ook wat tips die we zeker zullen meenemen voor de volgende keer. Op maandag 6 mei begint ons tegenbezoek in Duitsland.

Ook de leerlingen hebben wat hun indrukken op papier gezet. Die zijn hieronder te lezen.

Roos uit klas HA3B

Het was een leuke week. Het begon met de kennismaking op school. Dit was in het begin even spannend maar was snel gezellig. Ik was blij met onze uitwisselingsstudente. Het Engels was wel even wennen maar was wel leerzaam. We hadden een volle weekplanning maar dat was erg fijn. Het leukste was de boottocht en de vrije tijd in den Bosch. Ook het zwemmen bij het Meerdal was leuk. De molen was ook erg leuk en de pannenkoeken waren heel lekker! Het kerkhof was niet leuk maar wel leerzaam. Wat ik niet zo leuk vond was de rondleiding bij de varkens, omdat wij de varkens niet konden zien. De rondleiding bij de rozen vonden we ook niet zo leuk. Ik vond het erg leuk en verheug mij al op de uitwisseling naar Mülheim.

Teun uit klas HA3B

Ik ben  op uitwisseling geweest, de uitwisseling was heel leuk. Ik vond de eerste dag een beetje overbodig omdat je elkaar beter leert kennen bij het zwemmen dan op de eerste dag. De tweede dag in het zwembad was erg leuk, Ik vond de begraafplaats minder leuk, omdat het een beetje saai was en ik vond het moeilijk te begrijpen omdat het in het Engels was, de tijd dat we thuis waren was goed, De derde dag in Den Bosch vond ik een van de leukste dag omdat we veel vrije tijd hadden, je kon zelf weten wat je ging doen ik ben 3 keer naar de mac geweest en ik heb 2 shirtjes gekocht, de boottocht was ook leuk, maar de kerk werd na een tijdje een beetje saai.

De vierde dag was behoorlijk saai. Ik vond de paprika’s en de rozen echt saai, maar de molen was leuk omdat je zelf ook wat kon doen en we konden pannenkoeken eten. Donderdagavond was ook superleuk. Ik vond het leuk dat we konden kiezen wat we konden doen springen of voetbal en het was ook lang genoeg. Ik heb het superleuk met de Nederlandse en de Duitse studenten gehad en ik heb superveel zin om naar Duitsland te gaan! 

< Terug naar nieuwsoverzicht