Lezen is top!

18 januari 2018

Voor de 10e keer werd ook dit schooljaar het leesproject ‘Lezen is Top’ voor vmbo klas VB2 afgesloten met een auteursbezoek op het Dendron College.

Dit jaar was het de organisatie, bestaande uit docenten Nederlands, de mediatheek en Biblionu, gelukt om auteur Elle van den Bogaart uit te nodigen. Voorafgaand aan het bezoek op 16 januari hadden de leerlingen één of meerdere boeken gelezen van Elle van den Bogaart.

Klas VB2 had in het kader van dit project eerst een bezoek aan de bibliotheek in Horst gebracht en de opdracht gekregen een striptekening te maken van een gelezen boek van Elle van den Bogaart. Op de dag zelf hadden de leerlingen een lunch samen met de organisatie en de auteur. Die lunch werd keurig verzorgd door leerlingen van de afdeling Zorg & Welzijn. 

Tijdens het bezoek vertelde Elle dat ze per ongeluk schrijver is geworden. Een vriendin had haar uitgenodigd om mee te gaan naar een cursus ‘kinderboeken schrijven’ die gegeven werd door Wim Daniëls (schrijft ook o.a. kinderboeken). Hij vroeg aan haar of hij haar verhaal aan zijn uitgever mocht laten lezen omdat het zo goed was. Haar eerste boek ‘De gele scooter’ kreeg meteen de Debutantenprijs van de Jonge Jury in 2005; zij stond toen naast Francine Oomen die dat jaar de Jonge Jury-prijs won. Van alle boeken waaruit ze voorlas, vertelde ze eerst waarom ze het verhaal geschreven had; het is meestal een gebeurtenis waarover ze gelezen of iets uit haar eigen leven. Het zijn allemaal spannende verhalen met jongeren in de hoofdrol. Onze leerlingen luisterden dan ook steeds heel geboeid want de gebeurtenissen zijn of herkenbaar of zo spannend dat je graag wilt weten hoe het afloopt. Er was gelegenheid om vragen te stellen maar omdat er zo geboeid geluisterd werd door onze leerlingen, kwam het er nauwelijks van.

Daarbij vertelde Ellen niet alleen over haar boeken, maar daagde de leerlingen uit om een titel te verzinnen voor het boek dat ze nu aan het schrijven is. Het verhaal gaat over doorrijden na een aanrijding. Leerlingen hadden allerlei suggesties, zoals ‘Strafbaar’, ‘Groot geheim’, ‘Nieuwe auto’, ‘Benauwd’, ‘Geraakt’ en ‘Zwijg’. De winnende titel kwam van leerling Toon Huijs. Hij ontving een gesigneerd boek van Elle, omdat Elle zijn titelvoorstel voor het nieuwe boek uit deze groep het beste vond: ‘Stil gevoel’.

Van leerjaar 2 werden alle strips bekeken en beoordeeld door Elle; zij kwam tot de volgende top 3:

  1. Romy Cremers (Boek ‘De gele scooter)
  2. Danique Oomen (Boek ‘De gele scooter’
  3. Jeffry Bongertman (Boek ‘No deal’)

Alle prijswinnaars ontvingen een gesigneerd boek van Elle van den Bogaart! De striptekeningen worden tentoongesteld bij Biblionu in Horst.

Foto's zijn hier te bekijken. 

< Terug naar nieuwsoverzicht