Warme afsluiting Op niveauprojecten van het Dendron College

30 juni 2017

Leerlingen van de vwo+-lijn van het Dendron College sloten op de warmste dag van dit schooljaar hun plusprojecten af. Terwijl de rest van de school vroeg naar huis kon vanwege het tropenrooster, duurde het programma van vwo+ die dag juist extra lang. Leerlingen van 4 en 5 vwo hielden een presentatie voor een deskundige jury. Zij konden in zeven categorieën een cadeaucheque winnen. De leerlingen van de derde klas organiseerden de aansluitende netwerkborrel voor iedereen die aan de projecten meewerkte en zij presenteerden bovendien wat ze geleerd hebben bij de vele bedrijven die zij in de regio hebben bezocht.

Op niveau in de wereld

In de plusklas zitten leerlingen met veel talent in uiteenlopende richtingen. Dat maakt kiezen en het leggen van een focus soms lastig. Een programma met veel excursies, gastlessen en eendaagse stages helpt de  leerlingen in de derde klas uit te vinden welk profiel bij hen past. In leerjaar 4 leren ze projectmatig werken en maken ze een projectplan voor een activiteit die ze leerjaar 5 echt gaan uitvoeren. Daar krijgen ze dan twee weken lestijd voor die ze vrij kunnen opnemen. Proefstuderen, een stage of  talenreis in het buitenland, excellentieprogramma’s of een eigen onderneming? Het kan allemaal. Voorwaarde is dat de individuele loopbaanleervragen worden opgelost. Elke leerling volgt zijn eigen droom. Het plan moet echter wel realistisch zijn en ook financieel goed onderbouwd. Aan het eind van het schooljaar is het oogsttijd voor de school. Dan laten de leerlingen zien wat ze hebben gedaan en geleerd.

Op niveau GO!

De meeste leerlingen slaan rond de vakanties hun vleugels uit. Ellis van de Laak heeft twee favoriete vakken: scheikunde en maatschappijwetenschappen. Dat maakt het moeilijk om tot een keuze te komen voor een vervolgopleiding.  De stage van Ellis van de Laak was erop gericht om duidelijkheid te krijgen over haar vervolgopleiding en twijfel uit te sluiten. Een week trok ze op met wethouder Birgit Op de Laak voor een bestuursstage en daarnaast liep zij rond de meivakantie ook nog twee weken mee op de universiteit van Turku in Finland. Daar was ze betrokken bij een biologisch onderzoek. De twee stages maakten voor Ellis de keuze helder, haar loopbaanleervraag is opgelost.

Chris Herraets is een leerling van vwo 4+. Hij heeft dit schooljaar zijn plan gemaakt en gaat dat komend jaar uitvoeren. Chris is gek op sport maar heeft ook grote interesse voor geneeskunde. Daarnaast wil hij ook graag in zijn uppie naar het buitenland. Dat netwerken een belangrijke competentie is, hebben de leerlingen in leerjaar 3 allemaal al kunnen ervaren. Via het netwerk van Ron van de Bekerom, projectmanager bij VVV, heeft Chris een stage kunnen regelen bij de sportarts van FC Fulham in Londen. Daarnaast vindt Chris defensie ook een interessante wereld om nader te onderzoeken. Hij is nog op zoek naar een meeloopstage bij een militair arts.

Het nieuwe schooljaar zal voor iedereen weer nieuwe mogelijkheden en kansen brengen. Dan maakt de volgende groep vwo+-plussers weer nieuwe plannen en komen Chris en zijn klasgenoten erachter of beroepen in de werkelijkheid kunnen concurreren met hun dromen. 

Winnaars 

Foto's

VWO3+: https://www.flickr.com/photos/dendroncollege/sets/72157685429489956

VWO4+: https://www.flickr.com/photos/dendroncollege/sets/72157685429726496

VWO5+: https://www.flickr.com/photos/dendroncollege/sets/72157683442858610

Winnaars: https://www.flickr.com/photos/dendroncollege/sets/72157685528011155

< Terug naar nieuwsoverzicht