TaalRijk verhuist tijdelijk naar Dendron College

30 maart 2017

Stichting LVO, de gemeente Horst aan de Maas en de schoolleiding van TaalRijk hebben in overleg besloten om de onderwijsactiviteiten van TaalRijk tijdelijk onder te brengen op het Dendron College in Horst. Aanleiding daarvoor zijn gezondheid gerelateerde klachten onder personeel en leerlingen van TaalRijk. Deze klachten doen zich voor als ze zich in de schoolgebouwen bevinden. De GGD doet onderzoek naar de oorzaak van het probleem.

Wethouder Ger van Rensch van de gemeente Horst aan de Maas (onderwijshuisvesting): “Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de klachten is, maar we willen geen enkel risico lopen. De gezondheid van personeel en leerlingen heeft prioriteit.” 

Gebouw voldoet aan eisen

Op TaalRijk wordt voortgezet onderwijs gegeven aan anderstaligen (kinderen van nieuwkomers) uit Horst aan de Maas en Venray. De school startte aan het begin van dit schooljaar in twee gebouwen aan de Pastoor Debijestraat in Hegelsom. De gemeente Horst aan de Maas verbouwde de panden tot een geschikte onderwijslocatie. TaalRijk voldoet aan alle bouwkundige en technische eisen voor scholen én aan de norm Frisse Scholen. Alle partijen zijn zeer ingenomen met de locatie. Desondanks kregen personeel en leerlingen in de loop van het schooljaar in toenemende mate last van onder andere hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen en ogen. Gelet op die klachten is het klimaatsysteem in het gebouw geoptimaliseerd. Onlangs verergerde het aantal klachten zodanig, dat de betrokken organisaties er nu voor kiezen om de onderwijsactiviteiten tijdelijk te verplaatsen naar het Dendron College in Horst, totdat er duidelijkheid is over de oorzaak. Die verplaatsing is nu mogelijk omdat er ruimte is in het Dendron gebouw door de afwezigheid van de examenklassen. De leerlingen starten daar op 6 april aanstaande. 

Verder onderzoek noodzakelijk

Omdat de oorzaak van de klachten niet duidelijk is, is verder onderzoek noodzakelijk. De GGD doet momenteel onderzoek in de gebouwen. De definitieve resultaten hiervan worden binnen enkele weken bekend. 

< Terug naar nieuwsoverzicht