Afsluiting project ‘Lezen is top’ voor VMBO basis 1 en 2

24 januari 2017

Voor de 9e keer werd ook dit schooljaar weer het leesproject ‘Lezen is Top’ voor VB 1 en 2 afgesloten met een auteursbezoek op het Dendron College; dit jaar was het de organisatie (docenten Nederlands VB, mediatheek en Biblionu) gelukt om Mirjam Mous uit te nodigen.

 Voorafgaand aan het bezoek op 19 januari jl. hadden de leerlingen één of meerdere boeken gelezen van Mirjam Mous. VB2 had in het kader van dit project eerst een bezoek aan de bibliotheek in Horst gebracht en de opdracht gekregen een striptekening te maken van een gelezen boek van Mirjam Mous. Ook hadden zij op de dag zelf een lunch samen met de organisatie en de auteur, verzorgd door leerlingen van Zorg & Welzijn van het Dendron College.

Tijdens het bezoek vertelde Mirjam Mous eerst over zichzelf, hoe ze als kind was, over haar eerste vriendje en waarom ze schrijven zo leuk vindt. Ook over de manier waarop haar boeken tot stand komen. Ze is begonnen met het schrijven van boeken voor de basisschool, daarna kwamen er meiden- en probleemboeken bij; uiteindelijk ook thrillers omdat vooral jongens hiernaar vroegen.

De leerlingen in beide groepen werden door Mirjam uitgedaagd de leukste vraag te stellen; dat was tegen geen dovemansoren gezegd want er werden volop vragen afgevuurd op haar zoals:

 •  Met welk boek werd je bekend?
 •  Vond je het vervelend om enigst kind te zijn?
 •  Waarom heeft de hoofdpersoon in ‘Virus’ Gilles de la Tourette?
 •  Wie ontwerpt je kaft?
 •  Wat is je favoriete eigen boek?

De jury (docent Nederlands en Biblionu) kozen voor de volgende winnende vragen:

 • VB 1; Anne Jenneskens: De namen in je boeken zijn die echt? Mirjam Mous gebruikt inderdaad altijd namen van personen uit haar eigen omgeving maar nooit de combinatie voor- en achternaam samen.
 • VB 2; Anne van Rens met maar liefst 2 opvallende vragen:

1. Hoe zie jij het grijze gebouw uit ‘Boy 7’ voor je? Iets tussen een fabriek en ziekenhuis met een toren

2. Waarom is de politieagent ‘de slechterik’ in ‘Boy 7’? Omdat niemand verwacht dat een politieagent ‘fout’ is en het verhaal blijft hierdoor heel lang spannend.

 

Ook heeft Mirjam 4 striptekeningen uitgekozen die zij het beste vond:

  1. Mieke Coenen (Boek ‘Maffe meiden; 4ever maf’)
  2. Femke Turlings (Boek ‘Voor altijd vriendinnen’)
  3. Wan Verstraaten (Boek ‘Goed fout’)
  4. Mince van de Lisdonk (Boek ‘2C’)

Alle prijswinnaars ontvingen een gesigneerd boek van Mirjam Mous! De striptekeningen worden tentoongesteld bij Biblionu in Horst. 

Kijk hier voor meer foto's.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht