Naar de brugklas

Iedere leerling start bij ons in de meest geschikte brugklas. In de brugklas onderzoeken we samen welke leerweg uiteindelijk voor jou de meest passende is. Wij hebben de onderstaande brugklassen:

 •          vmbo-bk
 •          vmbo-theoretisch/kader
 •          havo-vmbo-t
 •          havo-klas
 •          havo/vwo en vwo+

De brugklas vmbo t/ k geeft ruimte voor een praktijkgericht programma. Het voorstel is dat alle vmbo-t-leerlingen een praktisch vak in hun schoolexamenstof hebben. Door leerlingen in een tk-brugklas les te geven, kunnen ze een weloverwogen keuze maken voor hun vervolgopleiding op het mbo. Leerlingen van beide richting kunnen doorstromen naar niveau 4 op het mbo.

De leerlingen krijgen onderwijs op hun eigen niveau. Ze starten op het niveau van het advies van de basisschool. Dit kan ook gedurende het schooljaar bijgesteld worden.

Mentor
Bij iedere klas hoort een mentor. De mentor is heel belangrijk voor je. Die maakt je in het begin van het schooljaar wegwijs in de school en is voor jou en je ouders het belangrijkste aanspreekpunt. Behalve een vak geeft je mentor ook wekelijks een mentorles waarin allerlei zaken rond studie en school met jou en je klas besproken worden. 

In de brugklas
Na de zomervakantie begint het schooljaar. In de eerste week (introductieweek), leer je met je nieuwe klasgenoten de school kennen. Zo krijg je een speurtocht door de school, krijg je informatie over hoe je rooster werkt of wat je moet doen als je ziek bent. Bovendien ga je kennismakingsspelletjes doen met je klas en je mentor. Je hebt ook al een aantal lessen. Je volgt als brugklasser je lessen zoveel mogelijk in een vast gedeelte van de school. Er is een aula waar je tussen de middag je lunch kunt eten. Bij de receptie kun je met al je vragen terecht, ze vinden daar geen enkele vraag vreemd.

Leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 ontvangen van de school een planagenda waarin ze hun huiswerk en andere afspraken kunnen inplannen. Je hoeft dus niet zelf een agenda te kopen.

Vmbo-basis en vmbo-kader (Het Vakcollege)
In het Vakcollege kun je leren in de praktijk. We combineren de theorie met veel doen. Voor vmbo-basis geldt dat je meer dan de helft van je lesuren beroepsgerichte vakken volgt; met vmbo-kader ongeveer de helft van je lesuren. De rest van de uren ben je met de theoretische vakken bezig zoals Engels en wiskunde. Door zelf bezig te zijn, kun je uitvinden, zelfstandig leren werken en een vak leren. Een flink aantal uren per week ben jij bezig met Techniek & Vakmanschap (T&V) of Mens & Dienstverlening (M&D). Aan het einde van het eerste leerjaar maak je dan een keuze voor één van deze twee richtingen:

 • Techniek & Vakmanschap: Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) óf Produceren, Installeren & Energie (PIE).
  Techniek is leuk en spannend, je onderzoekt en ontdekt. Je leert al doende een prachtig beroep voor de toekomst.
 • Mens & Dienstverlening: leren van en in de praktijk, dat doe je bij Mens & Dienstverlening. In kleine groepjes werk je op allerlei werkplekken in en om het vakgebied zorg en welzijn. Je gaat veel op
  stage en leert zo veel kanten van een beroep kennen. 

Vmbo-theoretisch
Op vmbo-t heb je veel vakken, die echte leervakken zijn. Maar je hebt ook nog een aantal uren praktijk zoals techniek en kunstvakken. 

Het havo, atheneum en gymnasium
Ga jij naar het havo of vwo (atheneum of gymnasium)? Dan krijg je veel theoretische lessen van enthousiaste docenten. Maar we zijn ook praktisch bezig, bijvoorbeeld bij de kunstvakken en bij ons nieuwe vak Wetenschap en Techniek. Ben jij een nieuwsgierige vwo-leerling die nog iets extra’s wil doen? Dan is de vwo+-klas echt iets voor jou! Hier kies je voor een extra uitdaging waarin je elke week een dagdeel bezig bent met een project. Je werkt zeer zelfstandig, zowel in je projectklas als in je theoretische lessen.

We bieden ook extra ondersteuning
Misschien heb jij bij de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs wat extra ondersteuning nodig. Dit bieden we bijvoorbeeld in de vorm van Persoonlijke begeleiding bij je leerproces, Remedial teaching (RT) en Speciaal Passend Onderwijs Programma (SPOP).