De brugklas

Het schooljaar begint… Natuurlijk begin je niet meteen met lessen na de zomervakantie. De eerste week (ook wel introductieweek genoemd), leer je met je nieuwe klasgenoten de school kennen. Zo krijg je een speurtocht door de school, krijg je informatie over hoe je rooster werkt of wat je moet doen als je ziek bent. Bovendien ga je kennismakingsspelletjes doen met je klas en je mentor. Je hebt ook al een aantal lessen.

Bij iedere klas hoort een mentor. De mentor is heel belangrijk voor je. Die maakt je in het begin van het schooljaar wegwijs in de school en is voor jou en je ouders het belangrijkste aanspreekpunt. Behalve een vak geeft je mentor ook wekelijks een mentorles waarin allerlei zaken rond studie en school met jou en je klas besproken worden. 

Je volgt als brugklasser lessen in het Junior College. Hier is ook de fietsenkelder, waar je je fiets kunt stallen. Het Junior College ligt achter het grote hoofdgebouw. Er is een aula waar je tussen de middag je lunch kunt eten. Bij de receptie van het Junior College kun je met al je vragen terecht.

Het vmbo

Vmbo-basis en vmbo-kader (Het Vakcollege)
In het Vakcollege kun je leren in de praktijk. We combineren de theorie met veel doen. Voor vmbo-basis geldt dat je meer dan de helft van je lesuren beroepsgerichte vakken volgt; met vmbo-kader ongeveer de helft van je lesuren. De rest van de uren ben je met de theoretische vakken bezig zoals Engels en wiskunde. Door zelf bezig te zijn, kun je uitvinden, zelfstandig leren werken en een vak leren. Een flink aantal uren per week ben jij bezig met Techniek & Vakmanschap (T&V) of Mens & Dienstverlening (M&D). Aan het einde van het eerste leerjaar maak je dan een keuze voor één van deze twee richtingen:

  • Techniek & Vakmanschap: Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) óf Produceren, Installeren & Energie (PIE).
    Techniek is leuk en spannend, je onderzoekt en ontdekt. Je leert al doende een prachtig beroep voor de toekomst.
  • Mens & Dienstverlening: leren van en in de praktijk, dat doe je bij Mens & Dienstverlening. In kleine groepjes werk je op allerlei werkplekken in en om het vakgebied zorg en welzijn. Je gaat veel op
    stage en leert zo veel kanten van een beroep kennen. 

Vmbo-theoretisch
Op vmbo-t heb je veel vakken, die echte leervakken zijn. Maar je hebt ook nog een aantal uren praktijk zoals techniek en kunstvakken. 

Het havo, atheneum en gymnasium
Ga jij naar het havo of vwo (atheneum of gymnasium)? Dan krijg je veel theoretische lessen van enthousiaste docenten. Maar we zijn ook praktisch bezig, bijvoorbeeld bij de kunstvakken en bij ons nieuwe vak Wetenschap en Techniek. Ben jij een nieuwsgierige vwo-leerling die nog iets extra’s wil doen? Dan is de vwo+-klas echt iets voor jou! Hier kies je voor een extra uitdaging waarin je elke week een dagdeel bezig bent met een project. Je werkt zeer zelfstandig, zowel in je projectklas als in je theoretische lessen.

Onze brugklassen 
Momenteel hebben wij op de brugklas de volgende richtingen: vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-theoretisch/kader, vmbo-theoretisch, havo-vmbo-t, havo-klas, havo/vwo en vwo+.

Wij proberen zoveel mogelijk om deze indeling te behouden. Een en ander hangt ook af van de aanmeldingen. In elke klas is de insteek om de leerling op de tweede klas ten minste te laten doorstromen op het niveau dat de basisschool heeft geadviseerd.

Nieuw! Wetenschap en techniek
Een nieuw vak voor havo/vwo is Wetenschap en Techniek. In dit vak leer je 21st century skills en ga je onderzoekend leren. We besteden aandacht aan Technology, Design en Innovation. We gaan ons ook voorbereiden op de toekomst en kennismaken met nieuwe beroepen, waarbij leerlingen samen leren met experts van binnen en buiten de school.

Extra ondersteuning
Misschien heb jij bij de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs wat extra ondersteuning nodig. Extra ondersteuning kan bijvoorbeeld zijn: Persoonlijke begeleiding bij je leerproces,
Remedial teaching (RT), Speciaal Passend Onderwijs Programma (SPOP). Op het Dendron College bieden wij dit aan.

Workshop 'Krachtig naar de brugklas' 

Brugklas Spetter Training

Deze training is bedoeld voor leerlingen uit groep 8,  die een stevige start willen maken op de nieuwe school. Voor toekomstige brugklassers die zich zekerder willen leren opstellen en voor leerlingen die opzien tegen de overstap naar de brugklas. 

Lees hier meer over de workshop.